ПОСТАНОВА

президії комітету Чернігівської обласної організації Профспілки працівників освіти і науки України

23 червня 2011 року

Про роботу Новгород-Сіверської районної організації Профспілки по удосконалення організаційної роботи та посиленню мотивації профспілкового членства

Новгород-Сіверський райкомом профспілки здійснює загальне керівництво первинними профспілковими організаціями згідно Статуту галузевої профспілки та Положення про Новгород-Сіверську районну організацію Профспілки. Пріоритетні напрямки діяльності районної організації визначені постановою звітно-виборної конференції та другим пленумом райкому, на якому були прийняті основні напрями діяльності районної організації на 2011-2015 роки.

В організації склалася певна система координації діяльності первинних профспілкових організацій , яка реалізується через обговорення і прийняття рішень на пленумах та засіданнях президії, доведення цих рішень і завдань до кожної первинної організацій, постійне інформування про діяльність організації через власні матеріали.

Райком профспілки здійснює роботу щодо удосконалення взаємодії з органами законодавчої і виконавчої влади. 23 профспілкові активісти району є депутатами сільських та міської рад. Голова організації є членом колегії відділу освіти, атестаційної комісії, конкурсних комісій, тарифікаційної та головою комісії по соціальному страхуванню.

Угода між відділом освіти і райкомом Профспілки укладена на 2008-2010 роки, яка згідно з п. 1.11 продовжує діяти до прийняття нової.

Колективні договори укладені в усіх закладах освіти та зареєстровані в установленому порядку. Разом з тим, первинні профспілкові організації слабо використовують у питаннях соціального захисту працюючих колективні договори, зокрема, на зборах не заслуховуються звіти керівників про виконання колективних договорів (Блистівська ЗОШ, Студінська ЗОШ тощо). Деякі колективні договори не мають додатків (Дігтярівський НВК), а деякі додатки зроблені формально ( Краснохутірська школа-інтернат). На підставі колективних договорів і районної угоди сума коштів, витрачених на запровадження не передбачених законодавством пільг та виплат працівникам і членам їхніх сімей, склала за 2010 рік всього 15 тис. грн.

Кількість первинних профспілкових організацій закладів освіти району складає 33. Вони об»єднують 1121 члена профспілки. Відсоток профспілкового членства складає 97,5%, що нижче минулорічного на 0,7%.

Районний комітет, його президія будують свою роботу згідно планів, дотримуються статутних вимог щодо періодичності проведення пленумів та засідань президії. Протоколи оформляються вчасно.

Первинні профспілкові організації здійснюють свою діяльність згідно Положень про ці організації. Робота більшості первинних організацій планується, проводяться засідання профкомів та профспілкові збори. В більшості організацій налагоджено облік членів профспілки, видаються профспілкові квитки. На даний час у районі проводяться профспілкові збори з єдиним порядком денним «Дієва первинка – сильна Профспілка – захищені працівники».

Районний комітет проводить певну роботу по навчанню профактиву. У 2010 році на навчання було використано 2300 грн., що становить 1,8 % профспілкового бюджету.

Комітет районної організації активізував роботу по інформаційному забезпеченню членів профспілки. Останнім часом виготовляються і надаються первинним профспілковим організаціям власні матеріали.

Разом з тим, Положення про первинні профспілкові організації не всі затверджені на профспілкових зборах і не погоджені пленумом комітету районної організації. Не скрізь проведена заміна профспілкових документів.

Первинні профспілкові організації не забезпечені Законом України «Про профспілки, їх права та гарантії діяльності».

Порушується діловодство: неправильно ведеться нумерація протоколів засідань профкомів та профспілкових зборів (Краснохутірська школа-інтернат, Орлівський НВК).

У деяких первинних організаціях порушуються передбачені законодавством норми, що передбачають погодження на засіданнях профкому тарифікації, розкладу уроків, складу атестаційних комісій, тих питань, що стосуються соціально-економічного захисту членів профспілки.

Головам первинних організацій, не дивлячись на те, що передбачені угодою , не надаються 3 дні додаткової відпустки.

На засіданні виборних органів первинних профспілкових організацій працівників не приймають у члени профспілки, обмежуючись заявами на вступ у Профспілку і заявами на відрахування внесків.

Нерегулярно проводяться заняття у профспілкових гуртках на базі Орлівського та Печенюгівського НВК.

У районній організації має місце недостатній рівень забезпечення первинних профспілкових організацій такими профспілковими виданнями як «Профспілкові вісті». Не використовуються у інформаційній роботі засоби масової інформації. Деякі організації не мають стендів інформаційної роботи.

При зростаючій потребі в оперативній та всебічній інформованості кожного члена профспілки Новгород-Сіверська районна організація не має жодного технічного засобу інформації.

Президія комітету обласної організації Профспілки працівників освіти і науки України

ПОСТАНОВЛЯЄ:

1. Комітету Новгород-Сіверської районної організації Профспілки:

Удосконалювати роботу по організаційному зміцненню районної організації Профспілки та посиленню мотивації профспілкового членства. З цією метою:

1.1. До вересня 2011 року проаналізувати стан охоплення профспілковим членством працівників закладів і установ освіти району. Здійснити перевірку профспілкового членства через сплату профспілкових внесків та наявність заяв на їх відрахування із заробітної плати.

1.2. Спрямувати діяльність на збереження та нарощування профспілкового членства. Вжити заходів щодо вступу до Профспілки працівників гімназії №1, ЗОШ №2, Гремяцького ДНЗ.

1.3. Дотримуватися виконання планів роботи. Посилити контроль за виконанням власних рішень та рішень вищих за підпорядкуванням профспілкових органів.

1.4. Розробити Положення про проведення районного огляду-конкурсу на кращу первинну профспілкову організацію.

1.5. Здійснювати контроль за укладанням колективних договорів первинними профспілковими організаціями з метою забезпечення відповідності положень колективних договорів нормам законодавства, галузевої, обласної та районної Угод .

1.6. Удосконалювати навчання профактиву. Здійснювати навчання усіх категорій профактиву. Продовжити роботу по організації роботи профспілкових гуртків на базі первинних профспілкових організацій району.

1.6. Залучати молодих членів Профспілки до профспілкового активу, виборних органів, вносити пропозиції про включення їх до складу резерву профспілкових кадрів.

1.7. Активізувати інформаційну роботу. Практикувати проведення днів райкому профспілки в первинних профспілкових організаціях.

1.8. До 1.09.2011 року забезпечити виконання у первинних профспілкових організаціях постанови президії ЦК профспілки від 26.05.92 № П-16 «Про порядок обліку членів профспілки, виготовлення, збереження та видачі профспілкових документів» .

1.9. Домагатися виконання положення районної Угоди про надання 3 днів додаткової відпустки головам первинних організацій.

1.10. Не допускати розподілу винагороди педагогічним працівникам бухгалтеріями відділу освіти та міської ради.

Ініціювати внести зміни до Положень про надання винагороди педагогічним працівникам закладів освіти щодо врахування при розподілі винагороди виконання головами первинних організацій громадського доручення.

2. Первинним профспілковим організаціям :

2.1. Дотримуватися статутних вимог щодо періодичності проведення профспілкових зборів, засідань профкомів.

2.2. Підвищувати рівень проведення профспілкових зборів та засідань профкому. Використовувати їх у відстоюванні та захисті законних прав та інтересів членів профспілки відповідно до повноважень, наданих законодавством.

2.3. Посилити інформованость членів профспілки. З цією метою поновити профспілкові куточки і висвітлювати в них оперативну інформацію, рішення вищих профспілкових органів, власних рішень.

Розміщувати профспілкові куточки у місцях, доступних для ознайомлення усім членам профспілки;

2.4. Покращити роботу з укладення колективних договорів, на зборах заслуховувати звіти сторін про виконання положень договору.

2.5. Постійно дотримуватися норм внутрішньоспілкових документів при веденні профспілкового діловодства.

2.6. Згідно Статуту Профспілки працівників освіти і науки України прийом у члени профспілки здійснювати на засіданні виборних органів.

3. Районним, міським комітетам профспілки, профкомам вузів:

3.1. Спрямувати діяльність на виконання постанови ІІІ пленуму комітету обласної організації Профспілки від 30 березня 2011 року «Про роботу Ніжинської міської організації Профспілки щодо підвищення ролі первинних профспілкових організацій установ і закладів освіти в організаційному зміцненні профспілки».

3.2. Надавати методичну, практичну допомогу первинним профспілковим організаціям в організаційній роботі та здійснювати контроль за дотриманням ними положень Статуту Профспілки.

3.3. Підвищувати рівень інформаційного забезпечення профспілкових організацій та членів Профспілки. Покращити роботу профспілкових гуртків. Ширше використовувати профспілкову пресу, електронні засоби зв’язку.

4. Президії комітету обласної організації Профспілки:

4.1. Надати допомогу Новгород-Сіверському комітету профспілки у придбанні комп»ютера.

4.2. Провести навчання профактиву Новгород-Сіверської районної організації Профспілки.

Голова                                    Т.А.Матвеєва

Довідка

про роботу Новгород-Сіверської районної організації Профспілки по удосконаленню організаційної роботи та посиленню мотивації профспілкового членства.

Відповідно до плану роботи комітету обласної організації комісією у складі заступника голови обласної організації Дудки Н.В., юрисконсульта Лугини О.В. голів районних організацій Сосницької (Мостіпан С.Г.), Козелецької (Любенко К.В.) 7-9 червня 2011 року вивчене питання по удосконаленню організаційної роботи та посиленню мотивації профспілкового членства у Новгород-Сіверській районній організації.

Новгород-Сіверський райкомом профспілки здійснює загальне керівництво первинними профспілковими організаціями згідно Статуту галузевої профспілки та Положення про Новгород-Сіверську районну організацію Профспілки. Пріоритетні напрямки діяльності районної організації визначені постановою звітно-виборної конференції та другим пленумом райкому, на якому були прийняті основні напрями діяльності районної організації на 2011-2015 роки.

Координує і організовує діяльність первинних профспілкових організацій районний комітет профспілки, до складу якого входять 19 профспілкових активістів, та президія районного комітету у складі 5 чоловік.

В організації склалася певна система координації діяльності первинних профспілкових організацій , яка реалізується через обговорення і прийняття рішень на пленумах та засіданнях президії, доведення цих рішень і завдань до кожної первинної організацій.

Не дивлячись на те, що у районі не розроблене Положення про проведення районного огляду-конкурсу, частина первинних організацій бере участь у огляді організацій в рамках обласного огляду-конкурсу. Так, у 2010 році первинна профспілкова організація Орлівського НВК стала переможцем у районі і надала матеріали на обласний огляд-конкурс.

Райком профспілки здійснює роботу щодо удосконалення взаємодії з органами законодавчої і виконавчої влади. 23 профспілкові активісти району є депутатами сільських та міської рад. Голова організації є членом колегії відділу освіти, атестаційної комісії, конкурсних комісій, тарифікаційної та головою комісії по соціальному страхуванню.

Угода між відділом освіти і райкомом Профспілки укладена на 2008-2010 роки, яка згідно з п. 1.11 продовжує діяти до прийняття нової.

Районний комітет вносить пропозиції до органів влади із соціальних питань. У 2011 році районний комітет два рази надсилав листи органам влади з приводу виплати заробітної плати та пропозиції з приводу виконання положень програми «Вчитель». Хід виконання Угоди заслуховувався у червні 2010 року на пленумі комітету.

Колективні договори укладені в усіх закладах освіти та зареєстровані в установленому порядку. Разом з тим, первинні профспілкові організації слабо використовують у питаннях соціального захисту працюючих колективні договори, зокрема, на зборах не заслуховуються звіти керівників про виконання колективних договорів (Блистівська ЗОШ, Студінська ЗОШ тощо). Деякі колективні договори не мають додатків (Дігтярівський НВК), а деякі додатки зроблені формально ( Краснохутірська школа-інтернат). На підставі колективних договорів і районної угоди сума коштів, витрачених на запровадження не передбачених законодавством пільг та виплат працівникам і членам їхніх сімей, склала за 2010 рік всього 15 тис. грн.

Виборними органами районної організації проведено певну роботу, спрямовану на удосконалення організаційної роботи та посилення мотивації профспілкового членства, поліпшення внутрішньоспілкової дисципліни, виконанню рішень звітно-виборної конференції 2010 року.

На день перевірки кількість первинних профспілкових організацій закладів освіти району складала 33. Вони об»єднують 1121 члена профспілки. Відсоток профспілкового членства сьогодні складає 97,5%, що нижче минулорічного на 0,7%. Але ця цифра не зовсім відповідає дійсності. Як приклад, перевірка сплати членських внесків по Новгород-Сіверській гімназії показала наступне. Згідно з реєстром не членами профспілки є 7 осіб. Проте, згідно з особовими рахунками внески не сплачують ще 5 осіб.

Резерв для росту чисельності районної організації є. Згідно реєстру не члени профспілки є у 3 навчальних закладах та відділі освіти, але таких організацій більше. Крім того, взагалі відсутній жоден член Профспілки у Гремяцькому ДНЗ. У ЗОШ І-ІІІ ст.№2 м. Новгород-Сіверська є осередок вільної профспілки, який налічує 6 членів. Під час зустрічі членів комісії з колективом закладу встановлено, що вихід із членів Профспілки працівників освіти і науки України і вступ до вільної профспілки був зумовлений особистою відразою до голови профкому. Вони уже сьогодні згодні повернутися у Профспілку. Як показала перевірка, голова профкому даної організації Падалка Л.М. недобросовісно виконує обов»язки голови організації. У школі відсутня документація первинної організації, інформаційний куточок тощо. Слабо проводиться робота по залученню працівників у члени Профспілки. Жоден із новоприбулих у 2010 році не прийнятий у члени Профспілки.

Районний комітет, його президія будують свою роботу згідно планів, дотримуються статутних вимог щодо періодичності проведення пленумів та засідань президії. Протоколи оформляються вчасно.

Первинні профспілкові організації здійснюють свою діяльність згідно Положень про ці організації. Робота більшості первинних організацій планується, проводяться засідання профкомів та профспілкові збори. В більшості організацій налагоджено облік членів профспілки, видаються профспілкові квитки. На даний час у районі проводяться профспілкові збори з єдиним порядком денним «Дієва первинка – сильна Профспілка – захищені працівники».

Разом з тим, Положення про первинні профспілкові організації не всі затверджені на профспілкових зборах (гімназія №1, Краснохутірська школа-інтернат, Кам»янсько-Слобідська ЗОШ) і не погоджені пленумом комітету районної організації. Не скрізь проведена заміна профспілкових документів. Не проведена робота по заміні профспілкових квитків та облікових карток нового зразка ( Орлівський НВК, ЗОШ №2).

Первинні профспілкові організації не забезпечені Законом України «Про профспілки, їх права та гарантії діяльності».

Порушується діловодство: неправильно ведеться нумерація протоколів засідань профкомів та профспілкових зборів (Краснохутірська школа-інтернат, Орлівський НВК).

У деяких первинних організаціях порушуються передбачені законодавством норми, що передбачають погодження на засіданнях профкому тарифікації, розкладу уроків, складу атестаційних комісій, тих питань, що стосуються соціально-економічного захисту членів профспілки (ЗОШ І-ІІІ ст.. №2, ДНЗ «Ластівка», Кіровська ЗОШ, Смяцька ЗОШ).

У районі порушується Положення про розподіл винагороди педагогічним працівникам. Так, винагороду педагогічним працівникам дошкільних навчальних закладів міста розподіляє бухгалтерія міськради.

На засіданні виборних органів первинних профспілкових організацій працівників не приймають у члени профспілки, обмежуючись заявами на вступ у Профспілку і заявами на відрахування внесків. Лише у профспілковій організації НВК «Дзвіночок» є протокол засідання профкому, на якому приймали у члени Профспілки.

Районний комітет проводить певну роботу по навчанню профактиву. У 2010 році на навчання було використано 2300 грн., що становить 1,8 % профспілкового бюджету. Навчання планується, ведеться облік проведених занять. Але слабо залучаються до участі у навчанні профактиву спеціалісти. Практично не навчаються голови постійних комісій.

У районі розпочали роботу профспілкові гуртки на базі Орлівського та Печенюгівського НВК, але заняття проводяться нерегулярно.

Комітет районної організації активізував роботу по інформаційному забезпеченню членів профспілки, використовуючи з цією метою матеріали обкому профспілки, власні інформаційні матеріали. Останнім часом первинним профспілковим організаціям надаються інформаційні матеріали у вигляді листівок, буклетів.

Разом з тим, у районній організації має місце недостатній рівень забезпечення первинних профспілкових організацій такими профспілковими виданнями як «Профспілкові вісті». Газета та бібліотечка голови профспілкового комітету були виписані на І квартал 2011 року усім організаціям, на другий квартал виписано тільки 30-ти % організацій.

Не використовуються у інформаційній роботі засоби масової інформації.

Переважна більшість первинних профспілкових організацій здійснює роботу по інформаційному забезпеченню членів профспілки, використовуючи з цією метою профспілкові куточки, інформаційні вісники обкому профспілки з різних питань. Нажаль, таких куточків немає у самих проблемних первинних профспілкових організаціях гімназії №1 та ЗОШ №2. Деякі профспілкові куточки оформлені формально і не несуть необхідну інформацію (Кіровська ЗОШ).

Райком профспілки недостатньо використовує у своїй роботі інформування трудових колективів безпосередньо на місцях, проведення днів райкому профспілки в первинних профспілкових організаціях.

При зростаючій потребі в оперативній та всебічній інформованості кожного члена профспілки Новгород-Сіверська районна організація не має жодного технічного засобу інформації.

Недостатньо проводиться робота по залученню молоді до складу профспілкових активістів. У складі комітету є тільки 3 голови первинних організацій віком до 35 років.

Районний комітет використовує у своїй роботі моральне і матеріальне заохочення профспілкового активу. За 2010 рік було премійовано 15 профактивістів, на що було виділено 2300 гривень, 7 членів профспілки були нагороджені грамотами обкому та райкому профспілки. Поряд з цим на день перевірки 3 дні додаткової відпустки головам первинних організацій, не дивлячись на те, що передбачені угодою , не надаються.

Щорічно проводиться оздоровлення дітей членів профспілки. У середньому 4,8% дітей членів Профспілки оздоровлюються усіма видами оздоровлення. Районна організація профспілки не отримує 0,3% від фонду оплати праці на культурно-масову, фізкультурну та оздоровчу роботу.

Заст. голови обласної організації                      Н.В.Дудка

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>